Kvinnliga Ikoner

Här har vi kvinnor som inspirerat och påverkat dom flesta i dagens musikvärld på ett eller annat sätt.

Sister Rosetta Tharpe spelade in sin första skiva 1938 och kallas även för Rockens Gudmor. Med rötterna i gospel var hon den första som spelade både i kyrkor och på nattklubbar. Hon var en stor inspirationskälla för bl.a. Little Richard, Muddy Waters, Chuck Berry, Elvis Presley och Jerry Lee Lewis.

Mavis Staples, startade sin karriär 1950 som 11-åring och släppte så sent som 2019 (80 år fyllda) sitt senaste studioalbum. Med rötterna i både gospel och soul har hon framträtt både som soloartist och i familjens band The Staple Singers.

Tina Turner, The Queen of Rock ’n’ Roll, debuterade 1958 och slog först igenom med sin make Ike Turner i Ike & Tina Turner Revue. Uppbrottet och slutet på denna del av hennes karriär är väl dokumenterad i både böcker och filmer. Hon gjorde senare en magisk comeback som 45-åring och blev till och med ännu större som soloartist. Här i ett framträdande som 60-åring.

Aretha Franklin började sin karriär redan som tolvåring 1954 och kallas även The Queen of Soul. Ofta rankad som den största sångerskan någonsin och hon är fortfarande en inspirationskälla för många.

Big Mama Thornton till slut är den som framförde originalet till Hound Dog som sedan Elvis Presley gjorde en cover på. Hennes karriär startade redan i början av 1940-talet. Lyssna på texten så hör ni att originalet mer handlar om en riktigt fähund till man i stället för Elvis mer urvattnade version om nån slags hund som inte kan fånga kaniner.