Göteborgare

Här kommer fem goa’ göteborgare. Här hittar vi representanter från Utby, Hammarkullen, Angered, Älvsborg samt en person med oklart ursprung (dvs oklart vilken församling han är född i) men utan tvivel en urgöteborgare.

Miriam Bryant som med sin hyllning till sin favoritpizzeria i Utby skapade kaos då alla helt plötsligt ville äta deras pizzor. Hon slog igenom på bred front 2015 då hon var med i ”Så mycket bättre” och blev även utsedd till ”Årets Göteborgare” samma år.

Laleh – född i Iran men flydde tillsammans med sin familj redan vid två månaders ålder. Via Azerbajdzjan, Minsk, Berlin och Tidaholm hamnade hon till slut i Hammarkullen som nio-åring där hon växte upp och påbörjade sin musikaliska resa. Bl.a. på musikprogrammet på Hvitfeldska Gymnasiet.

José Gonzáles från Angered slog igenom med dunder och brak först i Sverige 2003 och sedan i Europa och USA 2005. Har inte givit ut massor av musik utan det verkar som han ”värker” fram sin musik. Ett ”one hit wonder”??? Utmärker sig genom att skänka 20% av sina intäkter efter skatt till välgörande ändamål.

Ulf Dageby – urgöteborgaren mest känd från Nationalteatern och som soloartist men som även skapat filmmusik till en mängd svenska filmer och tv-serier. På proggtiden framträdde han på en alternativ melodifestival under namnet ”Sillstryparn” med den kultförklarade låten ”Doin’ the omoralisk Schlagerfestival”.

Låten på denna spellista, ”Livet är en fest” är en missförstådd låt. Den är egentligen en del av en musikteater som lyfte fram dom problem som alkoholen skapar men blev i stället en ”nationalsång” på alla förfester där man groggade vilt innan man skulle ut på stan.

Håkan Hellström – Ingen lista med göteborgare är väl komplett utan denna representant från Älvsborgs församling. Slog igenom som soloartist år 2000 och anses väl nu mer som en av Sveriges största artister genom tiderna.