Artister vi trodde slutat släppa ny musik

Den 2/11 2023 släppte Beatles ny musik. Hur är det möjligt när två av dom är döda och begravda sedan länge? Jo, den nya låten bygger på en demokassett av John Lennon.

Ett första försök att göra någonting av den gjordes 1995 och då var George Harrison med och spelade in gitarr till låten. Men man gav upp då eftersom det inte gick att plocka fram tillräckligt bra sång-kvalitet från demokassetten med John.

Men med ny ai-programvara lyckades man i 2023 fixa så att sången låter som inspelad i en studio. Så med lite bearbetning från Paul och Ringo så blev det till slut en ny beatles-låt där alla i bandet har bidragit och medverkar.

Så med detta som inspiration blev det en spellista med musik från artister vi trodde slutat släppa ny musik. Några aktuella exempel och en lite längre bak i tiden.

Vi har i närtid Rolling Stones, Abba och Ozzy Osborne. Stones kanske var den minsta överraskningen eftersom dom fortfarande är aktiva men Abba och framförallt Ozzy var stora överraskningar.

Abba hade inte spelat in ny musik på 39 år och Ozzy trodde man väl var död och begraven sedan länge av allt missbruk när han plötsligt dyker upp igen, bl.a tillsammans med Elton John av alla människor.

Sedan har vi Tina Turner som 1984 lyckades med konststycket att både göra succé-comeback och släppa debutalbum samtidigt, Hon var ju stor stjärna tillsammans med Ike Turner under 60-talet och början av 70-talet, men när hon under dramatiska former flydde från hans misshandel och otrohet så trodde många att hennes karriär var över.

Men 1984 kom hon tillbaks med sitt debutalbum som gjorde att hon lyckades bli ännu större stjärna än vad hon varit tidigare.